Figyelmeztetés a tüntető tűzoltónak

A bíróság a kettőből egy esetben találta jogosnak a jogosulatlan címhasználatot Hócza György nyugdíjas tűzoltó esetében.

Az Egri Városi Bíróság jogosulatlan címhasználat szabálysértése miatt figyelmeztetésben részesítette Hócza György ny. tű. főtörzsőrmestert. A március 29-i tárgyaláson azért marasztalták el Hócza Györgyöt, mert 2011. szeptember 29-én a „D-Day” elnevezésű, I. kerületi demonstráción engedély nélkül a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Eger napi szolgálati egyenruháját viselte, fején az egri tűzoltóságra utaló bevetési sisakkal.

D-Day ülősztrájk kezdődött Budapesten
D-Day ülősztrájk kezdődött Budapesten + 38

A rendőrség eredetileg 8 ezer forint büntetést akart kiszabni, amely ellen a nyugdíjas tűzoltó kifogást nyújtott be, de azt az Egri Városi Bíróság tárgyalás megtartása nélkül elutasította. Az akkori indoklás szerint a 14/2010. (XII. 31.) BM rendelet alapján „a nyugállományba helyezett csak társasági egyenruházat viselésére jogosult, a hivatásos állománykategóriát kifejező jelvény nélkül”. Ugyanakkor a rendezvény „nyilvánvalóan politikai jellegű” volt, a szolgálati törvény szerint ilyen eseményen nyugdíjas egyenruhát nem viselhet.

Hócza György kérte a tárgyalást megtartását, melyen tisztázódott is, hogy a demonstráció nem volt „politikai jellegű”. Ennek ellenére engedély nélkül valóban nem viselhetett volna egyenruhát.

A nyugdíjas tűzoltó ellen a rendőrség a 2012. január 2-i, Operaház előtti tüntetésen való részvételért is eljárást indított. Pedig ott már elővigyázatosabb volt, a fekete gyakorlójáról leszedte a rendfokozatot, állományjelzőt, tűzoltóság felirat sem volt olvasható rajta, legalábbis nem magyarul, mivel a fekete kabátra a lengyel kollégáktól kapott „Straz” feliratot rakta ki, az ajándékba kapott védősisakján pedig a neve kezdőbetűit tüntette fel. A bíróság a mostani, jogerős döntésénél ebben az esetben nem találta indokoltnak a jogosulatlan címhasználatot.

Nincs válasz a katasztrófavédelemtől

Hócza György meghurcolása a rendőrség mellett a katasztrófavédelem részéről is elindult. Csontos Ambrus tű. ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője 2012. február 16-án kelt határozatában az egykori egri tűzoltót az egyenruha viselésétől eltiltotta. Az igazgató a D-Day nevű rendezvényre, és korábbi – a határozatban meg nem nevezett – jogosulatlan egyenruha-viselésekre hivatkozott, melyek után – állítása szerint – fel is hívta az érintett figyelmét a szabályszegésre.

Az eltiltás ellen az érintett február 27-én fellebbezést nyújtott be, mivel az előtt született az eltiltás, hogy a bíróság végleg kimondta volna a szabálysértés tényét. Hócza György egyebek között kifejtette: a rendezvényen büszkén viselte a formaruháját, soha nem hozott szégyent rá, nem úgy, mint egyes parancsnokok, akik mindig a regnáló hatalom kívánságának kívánnak eleget tenni. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy sem a parancsnok, sem más soha nem figyelmeztette az egyenruha-viselés szabályainak megszegésére.

A fellebbezésre ezidáig válasz nem érkezett.

Rovat
Témakör