Tüzet oltó készülék a barkácsáruházban

Tüzet oltó készülék a barkácsáruházban

A forgalmazó nagyon nincs képben a jogszabályi előírásokkal.

A tűzoltó készülék sem hiányozhat egy budapesti barkácsáruház polcáról. De nézzük csak, milyen figyelmeztető szöveg olvasható rajta:

„Jogszabályban előírt helyen kötelező felszerelésként tartott tűzoltó készüléket szakszervizben érvényesíttetni kell és időközönként felülvizsgáltatni. Amennyiben a tűzoltó készüléket nem kötelező tartozékként tartja (otthon, személygépkocsiban), abban az esetben a nyomásórát kell figyelni. Ha a mutató elhagyja a zöld tartományt, a készüléket szakszervizben szervizeltetni kell.”

Csakhogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ), valamint a bejelentésköteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló 50/2011. (XII. 20.) BM rendelet alapján nem érvényesítés és felülvizsgálat, hanem karbantartás van.

Ráadásul az OTSZ szerint legalább 2 kg töltettömegű, vízalapú tűzoltó készülékek esetén legalább 2 l töltettérfogatú tűzoltó készülékeket kell készenlétben tartani, így 1 kg-os porral oltó nem alkalmas jogszabályi kötelezettség teljesítésére.

Ha valaki a lakásába, autójába nem jogszabályi kötelezettség alapján vásárol ilyet, ne csak a nyomásjelző műszert nézegesse, hanem végeztesse el a jogszabályban meghatározott periódusokban a karbantartást, nehogy annak elmulasztása miatt pont akkor ne működjön a tűzoltó készülék, amikor szükség lenne rá.

Rovat
Témakör