Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Bogárhátúval karambolozott egy mentőautó a 63-as főúton
Igazi álhős
Hatalmas füstoszlop száll fel a cementgyárból Vácott

Kiskorúak részére nem ajánlott tartalom
BMW és Suzuki halálos karambolja a 471-es főúton
Terepjáró és személygépkocsi karambolja a hóesésben a 4-es főúton
Magasságkorlátozóba akadt teherautó borult fel Százhalombattán
Fiat és Renault kéthalálos karambolja Berhida és Küngös között

Kiskorúak részére nem ajánlott tartalom
Kisrepülőgép halálos zuhanása Zichyújfalu közelében
Lovaskocsi borult fel Mátészalkán
Szauna gyulladt ki az Arena Plazában a VIII. kerületben
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Állásajánlat: tűzvédelmi munkatárs Budapesten másodállásban
Adó 1% a Lánglovagoknak
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
Karácsony
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Hibás tűzvédelmi házirendek a lakóépületeknél

Hiába a hibás tűzvédelmi házirendek sora, a katasztrófavédelem szerint a szabályzó kidolgozásához nincs szükség tűzvédelmi szakemberekre.

A Lánglovagok Egyesület közérdekű bejelentéssel fordult a belügyminiszterhez, miután a tűzvédelmi szakemberek számos olyan lakóépület tűzvédelmi házirendjével találkoztak, amiket a közös képviselők, lakásszövetkezeti elnökök hibásan maguk barkácsoltak össze. Ezek a szabályzók nem felelnek meg a jogszabályoknak, és nem utolsó sorban használhatatlanok a lakóknak.

Budapest XI., Fehérvári út 183-189. (Fotó: Kis-Guczi Péter)

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet szerint a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.

A Lánglovagok Egyesület álláspontja szerint - ahogy a gazdálkodó szervezeteknél a tűzvédelmi szabályzat készítését, úgy - a lakóépületeknél a tűzvédelmi házirend készítését is indokolt lenne tűzvédelmi szakképzettséghez kötni. Itt nem csupán néhány általános tűzvédelmi szabály megfogalmazásáról van szó, ami ráfér egy A3-as lapra, hanem jogszabályok és szabványok sorát kell alkalmazni egyedileg az adott épületre. Ez szakember nélkül nem megy.

Lakásszövetkezeti tákolmány

Negatív példáként említhető a Fehérvári úti Lakótelep 1. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet (Budapest XI., Fehérvári út 183-189.) március 31-én hatályba lépett tűzvédelmi szabályzata. Már a címével kezdődik a baj, a tűzvédelmi szabályzat meghatározás ugyanis jogszabályilag másra foglalt.

A kilencemeletes, panelszerkezetű lakóépület szabályzója szerint a "folyosókon, tetőfelépítményben, pincében tűzveszélyes anyag, illetve éghető folyadék (pl. üzemanyag) nem tárolható". Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) szerint tűzveszélyes osztályba tartozik a szilárd éghető anyag, ha nem tartozik robbanásveszélyes osztályba. Ez alapján még a Katasztrófavédelem folyóirat régi számai sem hagyhatók a pinceszinti tárolókban.

A menekülési útvonalon bizonyos feltételek mellett a dekorációk és a növények megengedettek, ezzel a szabályzó nem foglalkozik, csak egyetemlegesen megtiltja a folyosókon a tűzveszélyes anyagok tárolását. Az éghető folyadékok pinceszinti tárolásának generális tiltása sem következik jogszabályból, az OTSZ szerint I-II. tűzveszélyességi fokozatú folyadék nem tárolható pinceszinten, a III-IV.  tűzveszélyességi fokozatú folyadékra ilyen tiltás nincs csak azért, mert pincéről van szó.

Az éghető folyadékok tekintetében nagyon szigorú a lakásszövetkezet szabályzata, azt írja, hogy "lakásban legfeljebb 5 liter I-II. tűzveszélyességi fokozató folyadék, valamint robbanásveszélyes osztályú aeroszol és legfeljebb 10 liter III. tűzveszélyességi fokozatú folyadék tárolható". Az OTSZ alapján azonban a többlakásos épületben lévő lakásban legfeljebb 10 liter I-II. tűzveszélyességi fokozató folyadék, valamint robbanásveszélyes osztályú aeroszol és legfeljebb 30 liter III. tűzveszélyességi fokozatú folyadék tárolható. Egy lakásszövetkezet elnökének vagy igazgatóságának önkényes döntése nem elég egy ilyen szigorításra.

Bizonyos felülvizsgálatok tekintetében nagyon könnyelmű a lakásszövetkezet: "A lakóépület villámvédelmi és közös elektromos hálózatát, berendezéseit legalább 9 évente tűzvédelmi szabványossági szempontból felül kell vizsgálni és a hibák kijavításáról gondoskodni kell." Ezzel viszont 50 ezertől 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot kockáztatnak, mert az OTSZ jóval szigorúbb e téren. Megmosolyogtató viszont az az előírás, miszerint "lakóépületen, pincén belül járművek nem tarthatók". Jó reggelt! A kerékpár is jármű.

A Fehérvári úti Lakótelep 1. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet által készített szabályzóról általánosságban el lehet mondani, hogy rendkívül dilettáns munka. A jogszabályi előírás ellenére nem foglalkozik a dokumentum a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokkal, más területen pedig igencsak hiányos, például egy szó sem esik a gázpalackokról.

Ez a szabályzó csak egy példa volt a sok közül, számos olyan van még, amit internetről letöltött, elavult előírásokat tartalmazó minták alapján készítettek, ahelyett, hogy szakemberhez fordultak volna.

Nem érti a problémát a katasztrófavédelem

A Lánglovagok Egyesület közérdekű bejelentésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság reagált, ekképpen: "A lakóépületek vonatkozásában meghatározott használati szabályok kidolgozásának kötelezettsége nem tűzvédelmi képesítést, hanem pusztán olyan szintű tudást igényel, amely a társasház képviseletét ellátó személytől elvárható, annak kidolgozása pedig  a "laikusok" számára is közérthető módon kell, hogy történjen. Az indokolatlan bürokrácia növelés elkerülésén túl, többek között éppen az volt a jogalkotó szándéka, hogy a tűzvédelmi ismeretekkel jellemzően nem, vagy minimálisan rendelkező lakók figyelmét közérthető formában hívja fel a tűzvédelmi előírások betartásának fontosságára anélkül, hogy a Társasházakat - közvetetten az érintett lakóközösségeket - további indokolatlan költségek fizetésére kötelezné."

Lánglovagok.hu

(2016. szeptember 19.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Rémisztő tűzvédelmi állapot a lakóházakban
 Lejárt a határidő a tűzvédelmi házirendek elkészítésére
 Tűzvédelmi szakember szüksége a társasházaknál
Lángoló:
 Tűzvédelmi hírlevél a társasházkezelőknek
Fórum:
 Társasházak tűzvédelme
Adatlap:
 Lánglovagok Egyesület
Céginfó:
 Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.