Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Vaddisznóval ütközött Suzuki borult fel Gánt-Kőhányás közelében
Fának hajtott egy Opel Vectra a 68-as főúton
Citroën ZX és BMW X5-ös karambolja Gyermely közelében
Tűzoltók lépcsőfutó bajnoksága Budapesten
Új Rába és felújított Mercedes gépjárműfecskendőket adtak át Budapesten
Lapátra tették a Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatót
Fának csapódott egy Volkswagen Golf a 11-es főúton
Gázrobbanás kaptárfertőtlenítésnél Hajdúböszörményben
Beszorult sofőr a Mazda és Volkswagen karamboljában a KÖKI Terminálnál Budapesten
Audi és Peugeot karambolja Hajdúszoboszló határában
 Céginfó Céginfó
Bárczy Környezetvédelmi Kft.

Felitatóanyagok, kármentő eszközök, ADR felszerelések.

DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

REfirehose

Ajándéktárgyak újrahasznosított tűzoltó tömlőből.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Tűzvédelmi felmérés Budapesten
A megfigyelés adatvédelmi szabályai
Mentési terv - minden cégnek kötelező!
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Társasházak tűzvédelmének specialistája
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
A tűzoltó egészsége
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Egyetlen tűzoltó esett bele az NVSZ csapdájába 2016-ban

Pénzt nem fogadott el, csak ügyfélbarát próbált lenni egy tűzoltó, amivel hivatali visszaélést követett el.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az elmúlt esztendőben 43 megbízhatósági vizsgálatot hajtott végre a katasztrófavédelem hivatásos állományánál - tudta meg közérdekűadat-igényléssel a Lánglovagok.hu. Ezek közül bűncselekmény gyanúja miatt egy végződött feljelentéssel.

A legenda

A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsának első fokú ítéletéből kiderül, hogy az NVSZ titkos tisztje azzal állított be a katasztrófavédelmi kirendeltségre, hogy a Retro2 nevű szórakozóhelyet meg kívánja vásárolni, azonban annak eladója nem hajlandó a tűzvédelmi engedélyekről és alaprajzokról adatokat adni számára. Ekkor a hatósági osztályvezető közölte a tárgyalótiszttel, hogy tűzvédelmi szempontból minden teljesen rendben van a szórakozóhelyen, folyamatosan a nyakukra járnak.

A titkos tiszt azonban továbbra is kérte, hogy a tűzoltó alezredes mutassa meg neki a szórakozóhelyre vonatkozó iratokat, alaprajzokat, amelyek a katasztrófavédelemnél megtalálhatóak. Ezt követően vádlott a teljes iratanyagot magához kérette, azt iratonként áttekintette, abból a saját maga által a tárgyalótiszt, mint a legenda szerinti vállalkozó számára fontosnak ítélt határozatokat, engedélyeket, alaprajzokat kiválogatta, a tárgyalótisztnek bemutatta, és egy részét a beosztottjával lefénymásoltatta, illetőleg saját maga lefénymásolta. Ennek során felhívta a figyelmét a beosztottjának arra, hogy a fénymásolásnál  a katasztrófavédelem iktató bélyegzője és az aláírás ne látszódjon. Továbbá a nagyméretű alaprajzokról, tervrajzokról engedélyezte fényképfelvétel készítését.

Nem hagyta magát megvesztegetni

A vádlott az iratok kiadásáról saját maga döntött, a kiadott másolatok vonatkozásában illeték lerovása nem történt meg.  A megbízhatósági vizsgálatot végrehajtó titkos tiszt anyagi ellenszolgáltatásra vonatkozó felajánlását viszont több alkalommal visszautasította.

A tűzoltó azzal védekezett, hogy segítő szándékkal, ügyfélbaráti eljárás során adta ki ezen okmányokat másolatban. Elismerte, hogy nem győződött meg róla, ezen személy ügyfélnek minősül-e. Úgy vélte, hogy ezen cselekménye során a későbbiekben jó kapcsolat alakulhat ki, amely majd a munkáját segíti. Meglátása szerint ami a hatósági osztálynál irat megtalálható volt, abból minden kiadható. Példaként hozta fel, szórakozóhely vonatkozásában szülők is szoktak érdeklődni, hogy rendben van-e a tűzvédelmi része, bár elismerte, hogy ilyen esetben csak tájékoztatást adnak, és nem másolnak le iratokat a szülők kérésére. Azt állította, hogy az illeték lerovásának elmulasztása a túlterheltség okából következett be.

A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa 2016. június 6-án a tűzoltót hivatali visszaélés bűntettében bűnösnek találta, és 400 ezer forint pénzbüntetésre, valamint 2 évre őrnagyi rendfokozatba visszavetésre ítélte. A vádlott fellebbezett, ezért az eljárás a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsánál folytatódott.

Provokáció

Másodfokon a védelem kifejtette, hogy a tárgyaló tiszt nem igazolta magát semmilyen okirattal, egyszerűen előadta, hogy mit szeretne. A vádlott örömmel vette, hogy olyan új tulajdonos lesz, aki érdeklődik a tűzvédelmi szempontok iránt. Előhozatta az iratokat, szakmailag átnézte azokat. Nem állapítható meg célzat a vádlott részéről, csak szabályszegés, nem igaz az, hogy jogtalan előnyt akart volna nyújtani.

A védői álláspont szerint az adatállomány nem jogosulatlanul lett átadva, bár szabálytalan volt, hogy a vádlott mellőzte az ilyenkor előírt eljárási rendet, és bürokráciamentesen, ügyfélbarát módon járt el. A védő utalt arra, hogy a vádlott a híre alapján a környék legprecízebb előadójaként dolgozott. Jelen esetben hibázott, de az nem éri el a hivatali visszaélés szintjét, mert nincs célzatos jogtalan előny biztosítása. Hozzáfűzte továbbá, hogy mélységesen elítélendő az a durva provokáció, amelyet a jelen ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat kifejtett, illetve, hogy a vádlott számára már kellő büntetés volt az is, amelyet a fegyelmi eljárás során kapott.

A vádlott az utolsó szó jogán úgy nyilatkozott, hogy több mint 20 éve hivatásos tiszt. Mindig a szakma szabályai szerint járt el. A munkájának jellegéből következik az ügyfélbarátság, a segítségnyújtás. Utalt arra, örült annak, hogy egyáltalán a vállalkozót érdekelte a tűzvédelem, mint szempont. Előadta továbbá, hogy jelenleg már nem a hatósági osztály vezetője, a vezetői megbízását visszavonták.

A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa az egykori osztályvezetőt szintént bűnösnek mondta ki, de a büntetést megrovásra enyhítette, és a katonai mellékbüntetés alkalmazását is mellőzte.

Lánglovagok.hu

(2017. május 18.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Fórum:
 Rendvédelem belső ellenőrzési rendszere
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.