Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Munkagépet lökött le az útról egy Alfa Romeo Kápolnásnyék határában
Vonat zúzott szét egy Toyota Corollát Göd határában
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
BMW X5-ös borult lángba Debrecenben
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Örök nyugalomra helyezték Dr. Száray Zoltán ny. tű. altábornagyot Budapesten
Konzultáció az önkéntes tűzoltó egyesületek jövőjéről
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzvonalban 

Lassulhat a veszélyhelyzeti kommunikáció

Ha a tűzoltók szó szerint betartják a Belügyminisztérium rendeletét, nem figyelmeztethetik azonnal a lakosságot, ha például átszakad egy vörösiszap-tározó gátja, és emberek százainak élete kerül veszélybe.

Hatályba lépett a Hivatásos Tűzoltóságok Szolgálati Szabályzatának kiadásáról szóló 1/2006. (VI. 26.) ÖTM-rendelet módosítása. A Belügyminisztérium indoklása szerint a változásra azért volt szükség, mert a közelmúltban bekövetkezett káresemények kapcsán a média a közvélemény felé egymásnak ellentmondó véleményeket, szakmai állásfoglalásokat közölt a közreműködők közötti kommunikáció elmaradása, a nem megfelelő információcsere következtében. Ez több esetben visszavezethető a helyszínen beavatkozó társhatóságok, közreműködő szervek közötti egyeztetés elmaradására.

Az új szabály szerint "amennyiben egy káresemény felszámolásával kapcsolatos intézkedésben egyidejűleg több hatóság, közreműködő szerv vesz részt, nyilatkozni csak az azokkal történt egyeztetést követően lehet". Ennek a betartása azt eredményezi, hogy a tűzoltók a helyszínen tapasztaltak alapján nem adhatnak azonnal tájékoztatást egy veszélyes anyagot szállító felborult tartálykocsi balesetéről még akkor sem, ha emiatt egy forgalmas utat le kell zárni, vagy akár több száz lakó azonnali kitelepítésére van szükség. A közelmúltra visszatekintve, Ajka határában a vörösiszap-tározó átszakadt gátjáról sem számolhattak volna be azonnal a sajtó útján. Mindezt csak akkor tehetnék meg, ha már egyeztettek a rendőrséggel, mentőkkel, vagy akár a környezetvédelmi hatósággal, amely szintén részt vesz a mentésben.

Csak a tűzoltóknak kötelező az egyeztetés

További problémát jelent, hogy a katasztrófavédelem hivatásos szerveinél és háttérintézményeinél dolgozó hivatásos tűzoltókra, valamint a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tagjaira vonatkozó ÖTM-rendelet úgy határoz meg kétoldalú együttműködést, hogy azt csak az egyik félnek teszi kötelezővé. Így egy bármilyen okból elmaradt egyeztetés megakadályozhatja a tájékoztatást, amit egy magasabb szintű jogszabály, az 1986. évi II. törvény a sajtóról megkövetel: "A hiteles, pontos és gyors tájékoztatást az állami szervek, a társadalmi szervezetek és az egyesületek a saját kezdeményezéseikkel, továbbá a szükséges felvilágosításoknak és adatoknak a sajtó rendelkezésére bocsátásával kötelesek elősegíteni.".

Illusztráció
Kommunikációs téren is szoros együttműködés (Illusztráció)

Nagy Gábor, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének (FTSZ) elnöke úgy véli, ha minden szervezet marad a saját szakterületén, akkor általános előírásként indokolatlan a kötelező egyeztetés előírása. A speciális esetekben pedig a nyilatkozó felelőssége, hogy az egyeztetést megtette vagy sem. Nagy Gábor ugyanakkor értetlenségét fejezte ki, hogy miért kellene a tűzvédelmi kérdéseket előzetesen megvitatni másokkal. Nem tisztázott továbbá az sem, hogy az egyeztetés szóban megtörténte utólag hogyan igazolható, ha a tűzoltó által kiadott nyilatkozat később problémát keletkeztet, s a jelenlévő társzerv az egyeztetés megtörténtét ennek fényében utólag letagadja vagy másként adja elő. Az FTSZ elnöke szerint a szabály olyan kötelezést támaszt, amely nem életszerű, mert például egy közlekedési balesetnél az Országos Mentőszolgálat a sérültek elszállításával azonnal el is hagyja a helyszínt, így előfordulhat, hogy az egyeztetés kivitelezhetetlen.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat a jogszabály-módosítással összefüggésben kifejtette: társszervekkel, hatóságokkal való kötelező kommunikációs egyeztetésre vonatkozó részt a mentők belső szabályzatai nem tartalmaznak. Szükség esetén, indokolt esetben természetesen szoktak egyeztetni, sőt, ügyelnek arra is, hogy a kompetenciakörük határait ne lépjék át. Győrfi Pál a hiteles tájékoztatás érdekében fontosnak tartja, hogy a sérültekre, betegekre, halottakra vonatkozó adatok, információk kizárólag a mentőktől származzanak, és a lehető legkevesebb áttétellel, közvetítővel jussanak el az emberekhez.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szóvivői Irodája megkeresésünkre úgy reagált, amennyiben egy rendőri intézkedés során más társhatóság is érintett, a rendőrségi kommunikációban rendszeres és automatikus az egyeztetés. Úgy vélik, a munkát eddig sem és ezután sem akadályozza a nyilatkozattétel, annak tartalma azonban befolyásolhatja a tűzoltóság és a rendőrség megítélését, például a sérültek eltérő száma, a baleset körülményeinek ellentmondó kommunikációja. Tehát összességében a jogszabály a nyilatkozatok hatóságok közötti egyeztetéséről beszél, nem pedig valamilyen katasztrófahelyzet esetén az érintett lakosság tájékoztatásáról, amely nem nevezhető sajtónyilatkozatnak.

Vége a kommunikációs vállalkozásnak

Ugyancsak új elem az ÖTM-rendeletben, hogy a tűzoltóságot érintő nyilvános közléseket - az állami tisztséget betöltők kivételével - kizárólag hivatásos állományú tag tehet. Ez a pont a legérzékenyebben a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságot érinti, ahol 10 éve Molnár Péter vállalkozóként látja el a szóvivői feladatot.

Jekelfalussy Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság megbízott kommunikációs főosztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: Molnár Péter a szóvivői pályafutását befejezte a tűzoltóságon, új szóvivő nem lesz, a káresetekről az ügyeletes tiszt, vagy a nap 24 órájában szolgálatban álló Videó Csoportjuk nyilatkozhat. Azt, hogy az állami tisztséget betöltő mit jelent, még ők maguk sem tudják, egyelőre a rendeletet a jogászaik vizsgálják. Most még azt se tudja, hogy ő, mint a Kommunikációs Főosztály közalkalmazottja egyáltalán nyilatkozhat-e a jövőben.

A rendeletmódosítás indoklása szerint a közvélemény részére továbbítandó nyilvános közlések szakmai megalapozottsága hivatásos állományú személy által történő közlést tesz indokolttá, egyúttal megteremti az esetleges téves nyilatkozatból eredő felelősség megállapítását, és ezzel egyidejűleg annak szankcionálását.

A jogszabály még nem ismeri (el) a szóvivőket

Kis-Guczi Péter, a Lánglovagok Egyesület elnöke kifogásolja, hogy a rendeletben változatlanul hagyták például azt a részt, hogy "a tűzoltóság káreseti tevékenysége során nyilatkozatot a kárhely parancsnok - a helyszínen tartózkodó szolgálati elöljáró - adhat, amelyhez a szerv vezetőjének előzetes engedélye nem szükséges, de azt utólag a nyilatkozatot adó személy elöljárójának jelenteni kell." Ez az esetek nagy részében kivitelezhetetlen, mert a kárhelyparancsnoknak a tűz oltása vagy műszaki mentés közben nincs ideje foglalkoznia a sajtóval. Erre való a szóvivő - hangsúlyozta Kis-Guczi Péter.

Jekelfalussy Tibor a passzust másképp értelmezi. Véleménye szerint a kárhelyparancsnoknak lehetőséget ad a rendelet a tájékoztatásra, nem pedig azt mondja, hogy csak ő nyilatkozhat. Így a parancsnoknak lehetősége van a káresetekre vonatkozólag is egyedileg meghatározni a tájékoztatás rendjét, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon például a most kibontakozó sajtóügyeletesi rendszerrel.

Kis-Guczi Péter rendkívüli előrelépésnek tartja a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság azon törekvését, hogy a nap 24 órájában elérhető sajtóügyeletet működtessen, amely ráadásul nem íróasztal mögül, hanem a helyszínen tapasztaltak alapján végzi a tájékoztatást. Hasonló bevezetésére legalább megyénként szükség lenne. Jelenleg csak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon vannak sajtóreferensek, de kapcsolt munkakörben, és nem megoldott a helyszíni jelenlétük. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak két szóvivője is van, ám az esetek nagy részében káreseti kommunikációt több száz kilométerről, íróasztal mögül nem lehet végezni, hacsak a pontosság, a tartalmas tájékoztatás és a gyorsaság nem cél.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egy része komoly figyelmet fordít a káreseti tájékoztatásra, de - a fővárost leszámítva - külön státusz híján nincsenek könnyű helyzetben. Kis-Guczi Péter úgy véli, legalább megyénként szükséges külön szóvivői beosztás. Elképzelése szerint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon sajtóügyeleteket lehetne felállítani, amelynek fő feladata lenne a kiemeltebb káreseteknél a helyszínről a sajtó tájékoztatása, a média igénybevételével a kárhelyparancsnok segítése a lakosságvédelmi intézkedések végrehajtásában, valamint fénykép- és videofelvételek készítése beavatkozáselemzés, sajtótájékoztatás, tűz- és balesetmegelőzési oktatási anyagok, előadások összeállítása céljából. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül hasonló Budapest és Pest megye vonatkozásában korábban már működött.

Széleskörű egyeztetés

A jogszabály-módosítás körüli anomáliák miatt a Belügyminisztérium Sajtóosztályához intéztünk kérdéseket. Csaknem két hét és többszöri érdeklődés után reagáltak, pontosabban a konkrét kérdésekre adott konkrét válasz helyett a rendelettervezet nyilvános indoklását elküldték. Arra viszont - jogszabályi alátámasztás nélkül - felhívták a figyelmet, hogy „a parancsnoki hatáskörből adódóan az arra hivatott személy rendkívüli esetben másképpen is rendelkezhet.” A Sajtóosztály ugyanakkor közölte, a módosítását széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetést követően, nevezettekkel egyeztetve kezdeményezték.

Kíváncsiak lettünk volna, hogy a Belügyminisztérium honlapján október 18-án október 22-i véleményezési határidővel közzétett rendelettervezet véleményezésében a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, valamint a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete miként vett részt, de megkeresésünkre egyik szervezet sem reagált. A Fővárosi Tűzoltók Szakszervezetének elnöke viszont igen, elmondása szerint megküldték a Belügyminisztériumnak az észrevételeiket, aggodalmaikat, de nem vették figyelembe.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól szerettük volna megtudni, a módosítást hogyan ültetik át a gyakorlatba. Érdemi válasz helyett közölték, a minisztériumnál ebben a témában már érdeklődtünk, a BM Sajtóosztály "a jogalkotással összefüggő, szakmai  kérdésekre a válaszokat megküldi".

Lánglovagok.hu

(2010. december 3.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 BM: a tájékoztatás és a nyilatkozat más
Szakdolgozatok:
 A tűzoltóság és a katasztrófavédelem külső kommunikációja
 Katasztrófakommunikáció a média tükrében
 Veszélyhelyzet kommunikáció, pánikkezelés
Fórum:
 Tűzoltókommunikáció
Adatlap:
 Fővárosi tűzoltóság
 Lánglovagok Egyesület
 OKF
Linkek:
 Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018. 
hirdetés