Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Mi a tököm folyik Veszprémben?!
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Lakóház állított meg egy román kamiont Földes határában
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Túrázót mentettek a Vértesben
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
BMW gyulladt ki a 8-as főúton
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzvonalban 

Kiégnek a tűzoltók

Súlyos problémákat tárt fel egy pszichológiai jelentés, melynek kapcsán a Szocdemek a katasztrófavédelmi főigazgató távozását kérik.

Az elmúlt évben a tűzoltóknál rendkívüli módon megemelkedett a szorongás, barátságtalanság, depresszióra hajló hangulat, gátlásosság, impulzivitás, pánikhajlam és a reményvesztettség szintje, ami gyenge teljesítménnyel párosul - tartalmazza a katasztrófavédelemnél készült pszichológiai jelentés, mely a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja birtokába került.

Paul Tamás és Árok Kornél sajtótájékoztatója az OKF előtt

Árok Kornél és Paul Tamás, egykori hivatásos tűzoltók, a Szocdemek országgyűlési képviselőjelöltjei március 25-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság budapesti épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót a témában. Az általuk nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a katasztrófavédelem tavaly több megye tekintetében mintegy 1100 tűzoltó időszakos pszichikai vizsgálatát végezte el. Az állomány pszichés állapota alapján a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a tűzoltóknál a burnout szindróma, azaz a kiégés tünetei tapasztalhatók.

Romlott a teljesítmény

A jelentés azt is tartalmazza, hogy idén már az intellektuális és figyelmi szint mérése is történik. Az eddigi tapasztalatok alapján a figyelmi teljesítmény vizsgálata során igen gyakran gyenge eredmény adódik, amely a vizsgálatok megismétlését igényli. Mindez azt mutatja, hogy az állomány kimerültségből, fáradtságból adódó koncentrációja igen megromlott, és nagy hibázási lehetőséggel dolgoznak. A személyiségteszt eredményeiben erősen megemelkedtek az ellenségesség-, impulzivitás-, és sebezhetőség-sérülékenység értékek. Sok esetben a pszichológusok mentálhigiénés tanácsadást javasoltak.

A pszichológiai vizsgálat során történt egyéni beszélgetések alapján kiderült, a 2012-ben végrehajtott szervezeti átalakulás kiemelt erőfeszítést igényelt az állomány, különösképpen a vezetői állomány részéről. Ez az erőfeszítés számos területen megmutatkozott, mint például a koncentráltabb munkavégzésben, a változásokhoz való alkalmazkodásban, a bizonytalanság tolerálásában, az új és a régi feladatok együttes végrehajtásából eredő többletmunka végrehajtásában, a mennyiségileg folyamatosan növekedő feladatok, és a csökkentett létszámból eredő túlórákban, a változásokból eredő konfliktusok kezelésében, az új jogszabályok feldolgozásában, azok betartatásában, betartatásában. Mindezekkel az állomány a mindennapi munkavégzése mellett kényszerült megküzdeni, komoly próbatétel elé állítva az egyén pszichés teherbíró képességét.

Az elmúlt két évben nem nagyon volt lehetőség lazítani, kiengedni a feszes elvárások alól, mivel a változások folyamatosak, és a szervezetben még kevéssé érződik a megállapodás, a konszolidáció időszaka. Sokan az elmúlt évi szabadságaikat sem tudták kivenni, vagy szabadságuk kiírása ellenére is munkával töltötték megérdemelt pihenésüket, vagy hétvégén is dolgoztak. A szakemberek szerint ezek következménye lehet a kimerültség, a hibázás megnövekedése, a pszichés stressz extrém megemelkedése, a megküzdési módok kimerülése. Sajnos, a helyzet megoldásaként jelentkezhet a "betegségbe menekülés", vagyis a testi és pszichés megbetegedések megjelenésének növekedése, a pszichoszomatikus kórképek kialakulása, valamint a szervezetből való kilépés.

Az egyéni beszélgetésekből az is kiderült, hogy az állomány úgy érzi, a szervezeti átalakulások után is számos területen még mindig bizonytalanság veszi körül. Saját alkalmasságukba vetett hitük, biztonságérzetük is megrendült a kitolódott nyugdíjkorhatár miatt. Úgy vélik, az egészségügyi-fizikai-pszichikai alkalmasságuk az életkor előrehaladásával egyre inkább megkérdőjeleződik majd. Ily módon - a jövőkép bizonytalansága miatt - folyamatosan fennálló létbizonytalansággal kell szembesülniük. A korábbi "biztos munkahely" ideálképe mára már mindenkiben szertefoszlott, és a "a mai napot túlélni!" célképzete fogalmazódott meg a fejekben.

Állandó fenyegetettség

A jelentés szerint a tűzoltók a munkavégzésük során állandó fenyegetettségben érzik magukat a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartozás, így cselekedeteik szigorúbb szankcionálásának kilátása miatt. Sokan hiányolják a vezetői eszköztárból a beosztotti állományra szánt kellő időt, odafigyelést, érdeklődést, valamint az elismerést, és a motiválást is. Az ellenőrzések magas száma teljesítménycsökkentő és hangulatromboló hatású számukra.

Az adminisztratív túlterhelés minden területen nőtt, ami nem segíti a munka hatékonyságát, hanem ellenkezőleg, az érdemi munkától vonja el az időt. Például a szolgálatparancsnokoknak olyan mennyiségű adminisztrációt kell végezniük, amely már az állománnyal való foglalkozástól, a káresemények hatékonyabb felszámolásának gyakorlásától vonja el őket.

Az anyagi nehézségek további stressznövelő tényezőként hatnak. Az állomány tapasztalja a megnövekedő kiadások finanszírozásának nehézségét. Már önmagában ez is pszichésen megterhelő, de a kényszerű másodállásokból eredő folyamatos munkavégzés szintén fokozza a kimerültséget. Az állomány számára komoly nehézséget okoz a tűzoltói fizetésből eltartani a családot, még abban az esetben is, ha nincsenek adósságai.

Ez így nem mehet tovább

A pszichológiai jelentés azonnali beavatkozást sürget. Az állomány pszichés egészségének megőrzése céljából javasolja a motiválást, az információk áramlásának javítását, az adminisztráció ésszerűsítését, egyértelmű és elérhető célok kitűzését, az elvárások egyértelmű megfogalmazását. Nem maradhat el a konfliktusok kezelése, illetőleg felvállalása az állomány érdekében, a feladatkörök és hatáskörök egyértelmű elhatárolása, definiálása szakterületenként, valamint az, hogy az állományt megerősítsék abban, a vezető őértük és nem ellenük munkálkodik. A szakmai döntésekbe érdemes bevonni a szakmailag legilletékesebb kollégákat, akiknek az adott területről a legtöbb tapasztalati információja is van.

A sajtótájékoztató útján Árok Kornél felkéri a belügyminisztert, hogy az állomány és az emberek védelme érdekében azonnali hatállyal mentse fel Bakondi György főigazgatót, és helyette egy olyan vezetőt nevezzen ki, aki szakmailag megállja a helyét.

Lánglovagok.hu

(2014. március 25.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Érdekvédelem:
 Vonulós tűzoltók segélykiáltása
Lángoló:
 A Kígyó éve
 2012, a megalázás éve
Fórum:
 TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
Adatlap:
 OKF
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018. 
hirdetés